Wat is een transformatorstation en wanneer heb ik deze nodig?

Wat is een Transformatorstation? Simpel gezegd is het een onderdeel in het elektriciteitsnet welke ervoor zorgt dat een hoge spanning wordt getransformeerd en verdeeld naar een lagere (bruikbare) spanning. De meest voorkomende variant van een transformatorstation is een prefab (compact)transformatorstation. Dit is een huisje van ongeveer drie bij twee, met op de deur een grote, gele driehoek met daarin een zwart bliksemteken Maar hoe ziet zo’n huisje er eigenlijk van binnenuit? In dit artikel leggen wij u uit hoe essentieel een transformatorstation is en voor wie het slim is dit aan te schaffen.



De binnenkant van een transformatorstation

Een prefab compact transformatorstation, ook wel trafohuisje genoemd, bestaat uit drie ruimtes: de middenspanning-kant, de laagspanning-kant en een transformatorruimte.

Transformatorstation DBT Energie - middenspanning en laagspanning

Het omzetten van spanningsniveaus

Transformatoren verbinden netten van verschillende spanningsniveaus met elkaar. We spreken hierover hoog-, midden- en laagspanning. Het niveau waar DBT Energie in gespecialiseerd is middenspanning. Hier wordt spanningen van 10.000V getransformeerd naar 420V. 


Binnen distributienetten zijn de twee belangrijkste transformatoren:

  • Voedingstransformatoren, deze verbinden meestal hoogspanning en middenspanning niveaus
  • Distributietransformatoren, deze verbinden meestal middenspanning en laagspanning niveaus

De laagspanning-kant 

De laagspanning-kant is als het ware de voorkant van het trafohuisje. Door middel van een aluminium deur is het gemakkelijk benaderbaar. Achter de deur zit een uitvergrote versie van een groepenkast zoals in een woonhuis. Hier bevindt zich de laagspanningsverdeler welke volledig naar wens van klant wordt opgebouwd. De laagspanningsverdeler kan bestaan uit patroonlastscheiders en/of vermogensautomaten. Als hoofdbeveiliging van de laagspanningsverdeler past DBT Energie altijd een vermogensautomaat toe welke passend is bij het gewenste transformatorvermogen. Onze laagspanningsverdelers voldoen aan alle normen en verzekeringseisen. Bijvoorbeeld een scope12 keuring is geen probleem!



De middenspanning-kant 

In de middenspanning-kant bevindt de middenspanning schakelaar. Deze kan van een netbeheerder zijn of van DBT Energie. Deze kant wordt in het geval van een transformatorstation direct aan het openbare net, ook wel de inkooprruimte genoemd. DBT Energie is gecertificeerd en mag voor alle netbeheerders in Nederland de middenspanningschakelaar in de fabriek inbouwen.


Deze middenspanning ruimte dient ook veilig te zijn voor medewerkers wanneer geschakeld wordt. Onze stations voldoen aan alle veiligheidsnormen welke o.a. door Netbeheerders worden gesteld. De stations van DBT Energie zijn altijd IAC A/B goedgekeurd.

transformator DBT Energie transformatorstation middenspanning

De transformator

Tussen de twee ruimtes zit een compartiment met daarin de transformator. Vanaf de achterkant lopen er smalle, rode kabels waar hoogspanning op staat, naar de transformator. Aan de voorkant van de transformator loopt de omgezette stroom door dikke, zwarte kabels naar de laagspanningsverdeler toe.

Deze ruimte heeft een coating zodat in het geval van lekkage de olie uit de transformator niet de grond in stroomt.

Ventilatie

De transformatorstations van DBT Energie zijn allemaal voorzien van speciale ventilatieroosters die berekend zijn voor de juiste luchtdoorstroming. Deze zijn passend bij het transformatorvermogen welke in het compact station geïnstalleerd wordt. De opbouw van de roosters zijn ook zo dat het binnendringen van stof wordt beperkt.



Fundatie

Transformatoren zijn te vinden op verschillende plekken. In een speciaal huisje (trafohuisje) in de buitenlucht of in de technische ruimte van een pand. Een gemiddeld transformatorstation dat buiten staat is ongeveer 15.000 kilo en moet hierdoor, net als bij een woonhuis, op palen staan in verband met verzakkingsgevaar. Bij DBT Energie verzorgen wij de benodigde fundatie op basis van een sonderingsrapport. Dit kan een zandbed cement fundatie zijn of een paal fundatie.

 


Hoe schaft u een transformator aan? 

De aanschaf gaat meestal via installateurs en adviseurs, maar is ook zeker door uzelf te regelen. DBT Energie begeleidt u namelijk van A tot Z bij dit proces.


  1. De eerste stap is de aanvraag bij de netbeheerder via https://www.mijnaansluiting.nl. Onze adviseurs doen dit ook graag voor onze klanten wanneer u bijvoorbeeld niet zelf de expertise heeft.
  2. Op basis van uw gegevens geven wij een juiste aanbeveling voor het juiste type transformatorstation en een offerte.
  3. Wanneer er een definitieve ‘ja’ is, beginnen wij gelijk met de opdracht en wordt een definitieve planning met u en indien benodigd met de netbeheerder afgestemd.


DBT Energie houdt altijd een kleine voorraad aan apparatuur zodat er snel te leveren is. Bent u benieuwd naar de gemiddelde prijzen van een transformatorstation? Op deze pagina vindt u meer informatie hierover. De huisjes waar de transformatoren in staan zijn in elke gewenste kleur te verkrijgen.



Meer informatie?


 Met DBT Energie krijgt u een deskundige partner met betrouwbare oplossingen. Wij zijn geen netbeheerder en hierdoor opereren wij onafhankelijk en landelijk. Tijdens het hele traject houden wij korte lijntjes met u. Als uw partner zijn wij verantwoordelijk voor de installatie, het beheer en het in stand houden hiervan.

Heeft u vragen voor een van onze specialisten? Kom met ons in contact en misschien komt hier wel een prachtige samenwerking uit!